Menukaart

De volgende verenigingen en organisaties doen mee aan de “Sportieve en Gezonde School”.

Gymnastiek

Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders vanzelfsprekend en hoort bij de opvoeding van het kind. Het halen van een beweegdiploma door het jonge kind is nog niet zo vanzelfsprekend maar o zo belangrijk voor de motorische, de sociale en de cognitieve ontwikkeling van het jonge kind.

Doelgroep: groep 1/2/3

Aanbod: Het verzorgen van een viertal (introductie) lessen uit het Nijntje Beweegprogramma, waarna de mogelijkheid bestaat om bij Turnlust het volledige Nijntje Beweegprogramma te doorlopen en daarvoor het Nijntje Beweegdiploma te ontvangen.

Gymnastiekvereniging Turnlust
www.turnlust-huizen.nl
Claudia de Koff, claudia@turnlust-huizen.nl

Kinderoefentherapie

Inzicht verkrijgen in de motorische ontwikkeling van het kind. Tijdens de behandeling sluit onze kinderoefentherapeut aan op de belevingswereld van het kind, waarbij plezier in bewegen voorop staat.

Doelgroep: groep 1/8 basisonderwijs

Aanbod: Kinderoefentherapie binnen STTC Kids staat voor spelenderwijs werken aan het verbeteren van motorische vaardigheden, die van belang zijn en passend zijn bij de leeftijd van het kind. Hierbij valt te denken aan rennen, fietsen, zwemmen, klimmen, bal gooien, veters strikken, knutselen en schrijven.

Deelname: Op uitnodiging

Sport Therapeutisch Trainingscentrum (STTC)
www.sttc.nu
Irene Ruijter, Kinderoefentherapeut, irene@sttc.nu

Worstelen

Bij de stoei-/worstellessen gaan we uit van de natuurlijke aanleg van jonge kinderen om te stoeien en krachten te meten. Kinderen stoeien automatisch, maar vaak beseffen ze zich niet hoe ze ermee moeten omgaan en kan het uitmonden in ruzie.

Voor jongens is het bij uitstek goed om hun energie kwijt te kunnen, voor meisjes is het verbazingwekkend hoe technisch ze kunnen stoeien en met relatief weinig kracht vaak kunnen winnen van jongens.

Om een goede worstelaar(ster) te zijn heb je niet alleen kracht nodig, maar ook bijvoorbeeld snelheid, strategie, uithoudingsvermogen, techniek en intelligentie. Ook bijvoorbeeld kinderen die overgewicht hebben kunnen versteld staan van het feit dat ze juist met deze sport (in tegenstelling tot andere sporten) een keer de beste kunnen zijn!

Stoeien is niet alleen het gebruik van lichamelijke kracht, het betekent ook: het verbeteren van de mentale weerbaarheid, nee zeggen, grenzen stellen, jezelf de moeite waard vinden om voor op te komen. We hebben gezien dat kinderen die erg gepest waren en absoluut niet weerbaar waren, in toenemende mate meer zelfvertrouwen hebben gekregen en zodanig voor zichzelf durfden op te komen dat ze niet meer werden gepest. Kinderen leren hoe ze om kunnen gaan met balans en onbalans van lichaam en geest. Hoe je moet omgaan met je lijf en je leert hoe je kunt reageren in lastige situaties.

Ook leren ze om om te gaan met winnen en verliezen. Er wordt aandacht besteed aan houding, stevig staan, balansverstoring en ademhaling. Er worden situaties nagespeeld en geoefend wat je zou kunnen doen, hoe je je zelf kunt bevrijden uit allerlei lastige situaties.

De kinderen leren ook technieken hoe ze kunnen vallen zonder zich te bezeren en ervaren dat vallen niet iets is om bang voor te wezen, maar een middel kan zijn om zich te verplaatsen. Ook bij een ongecontroleerde val heb ze dan geleerd hoe ze hun lichaam kunnen beschermen tegen letsel. Uiteraard speelt het zich af in een beschermde veilige omgeving en zullen de oefeningen veelal in spelvorm worden gedaan.

Doelgroep: groep 1/8

 • Worstelen is gezond.
 • Worstelen is goed voor lichaam en geest.
 • Worstelen is goed tegen overgewicht.
 • Worstelen verbetert de grove en de fijne motoriek.
 • Worstelen vergroot het zelfvertrouwen en de discipline.
 • Worstelen brengt je in contact met andere kinderen.
 • Worstelen voorkomt verveling en rondhangen op straat.
 • Worstelen verbetert de concentratie en de schoolprestaties.
 • Worstelen voorkomt schooluitval.
 • Worstelen vermindert criminaliteit.
 • Worstelen geeft hoop.

KSV Marshal Huizen/Baarn
www.ksvmarshall.com
Mohammad Abdolmaleki, 06-85550349, mamaleki@outlook.com

Judo

In judo zijn normen en waarden, respect en zorgen voor elkaar, de normaalste zaak van de wereld. Dat is prettig om te weten. Kinderen worden van judo weerbaarder en leren bijvoorbeeld ook om ‘pijnloos’ te vallen. In feite is judo een ontzettend goede basissport, want je gebruikt je hele lichaam, van je tenen tot je kruin. Daar hebben kinderen, ook als ze later alsnog voor een andere sport kiezen, alleen maar profijt van.

Doelgroep: groep 1/8

Aanbod:

 • Groep 1 en 2 Tuimel-Judo
  Het leren vallen en bewegen. Omgaan met andere kinderen en elkaar vasthouden is niet eng. Hoe sterk ben ik en hoe sterk ben jij. Basis elementen van Judo leren
 • Groep 3 en 4 Jeugd-Judo
  Het leren vallen en bewegen. Balance en hoe kan ik mijn lichaam bewegen. Voor judo is kracht niet nodig. Basis elementen van Judo leren
 • Groep 5,6,7,8 Weerbaarheid / Jiu Jitsu
  Leren grenzen aangeven. Hoe kan ik mijn lichaam bewegen. Leren van methodes om zich van een tegenstander te bevrijden (als meisje kan je fysiek van een jongen winnen) Werken aan zelfverzekerdheid, geen potentieel slachtoffer.

Osorezu Dojo
www.osorezu.nl
Robert Starreveld 06-15276036, info@osorezu.nl

Volleybal

Uitbreiden van het bewegingsaanbod op scholen. De mini en jeugd afdeling van Volleybal Vereniging Huizen bieden vele kinderen de kans om zich te ontwikkelen op het gebied van sport.

Doelgroep: groep 1/2/3

Aanbod: Het verzorgen van volleybal lessen met als afsluiting een toernooi.

De lessen worden verzorgd door Elroy Bezemer.

Tijden maandag, woensdag en vrijdag (ochtend en middag)

Volleybalvereniging Huizen
www.vvhuizen.nl

Korfbal

Sporten is niet alleen leuk om te doen, het helpt ook bij de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Kinderen die voldoende sporten en bewegen, voelen zich vaker gezond dan kinderen die dat niet doen. Wij willen jullie graag kennis laten maken met de leuke en vooral sociale sport die korfbal is en jullie voorbereiden op of het schoolkorfbaltoernooi of op het pupillenspektakel.

Doelgroep: groep 3

Aanbod: Korfbaltrainingen / -clinics in de periode voorafgaand aan het pupillenspektakel (waarschijnlijk woensdag 8 juni 2016).

Het pupillenspektakel is een spelmiddag voor de groepen 1 t/m 3, waarbij de kinderen spelenderwijs kennis maken met korfbal en korfbaltechnieken.

Korfbalvereniging Huizen
www.kvhuizen.nl
Erik van Zanen, sportzaken@kvhuizen.nl

Zwemmen

Huizen, vroeger een vissersdorpje aan de Zuiderzee….Huizen, nu een modern dorp met 45000 inwoners, waaronder heel veel kinderen. Huizen heeft 2 prachtige zwembaden en een Zwem- en Polovereniging IJsselmeer. In een samenwerkingsverband willen wij heel graag het zwemmen onder de jeugd gaan promoten.

Doelgroep: groep 3/8

Aanbod:

 • groep 3/8
  Het schoolwaterpolo toernooi in februari. 2x een waterpolotraining verzorgd door een trainer van IJsselmeer. Dit als voorbereiding voor het toernooi. (Bij veel aanmeldingen uitbreiding mogelijk). 1x per maand een instuif op de vrijdagavond tijdens de waterpolo training van IJsselmeer.
 • Groep 5 – 8
  Zwemclinic, gegeven door een zwemmer op topniveau. 4x een training schoolslag, borstcrawl en de startduik.
 • Groep 7 en 8
  Reddend zwemmen. 4x een training. Hierbij maken wij gebruik van het lesprogramma reddend zwemmen zoals dat gegeven zal worden bij IJsselmeer. Onderdelen uit het lesprogramma zullen zijn: reddend zwemmen, eigen veiligheid & veilig te water, zwemmen met een drijfmiddel, zwemmen met zware kleding.

Met als einddoel dat de kinderen daadwerkelijk iemand durven en kunnen redden in het water.

Daarnaast kunnen, samen met de zwembaden “De Meent” en “Sijsjesberg”, voor de midden- en bovenbouw nog schoolzwemwedstrijden worden georganiseerd.

Ook zijn er meerdere, heel leuke, activiteiten mogelijk voor alle groepen. Voor de onderbouw, waar lang niet iedereen een diploma heeft, een hindernisbaan in het ondiepe bad. De meer geoefende zwemmers kunnen deelnemen aan activiteiten, zoals spetterzwemmen, estafette, aquarobics, aquajoggen, challenges, euroduiken, schatduiken. Speciaal voor leerlingen van groep 8: een playbackshow op een drijvend vlot, beoordeeld door een jury.

Zwembad De Meent, optisport.nl/meent
Zwembad Sijsjesberg, www.zwembadsijsjesberg.nl
Zwem- en Polovereniging IJsselmeer, www.ijsselmeerhuizen.nl
Gitte de Lange, secretaris@ijsselmeerhuizen.nl

Tafeltennis

Tafeltennisvereniging Bijmaat
www.bijmaat.nl
Peter Struiksma, 06-20019383, jeugd@bijmaat.nl

Wij willen de kinderen graag kennis laten maken met tafeltennis. Centraal staat het verbeteren van de oog-hand coördinatie en de fijne motoriek. Door leuke oefeningen leren kinderen spelenderwijs belangrijke vaardigheden die ertoe leiden dat ze beter een slagbeweging kunnen maken, zich beter kunnen concentreren, en een verbeterde fijne motoriek ontwikkelen op jonge leeftijd.

Doelgroep: Groep 3/8

Aanbod:

Het verzorgen van tafeltennis clinics

 • Groep 3, 4 en 5
  Het accent ligt meer op spelletjes, waaronder Table Star van de NTTB en “Rond de Tafel”, maar ook de eerste beginselen van het echte tafeltennis worden bijgebracht;
 • Groep 6,7 en 8
  Hier wordt meer aandacht besteed aan tafeltennis en in mindere mate aan spelletjes.
 • Voor groep 6 t/m 8 kan er een schoolkampioenschap georganiseerd worden met mooie prijzen.

De clinics kunnen worden gehouden in onze accommodatie voor de groepen 6 t/m 8, maar ook op de basisschool voor wat betreft het Spel Table Star van de Nederlandse Tafeltennisbond voor de groepen 3 t/m 5 (zie www.nttb.nl).

TTV Huizen
Tafeltennisvereniging Huizen wil graag samen met MJ tafeltennis laten zien hoe leuk tafeltennis kan zijn. Hiervoor is samen met de Rabobank en de basisscholen van Huizen een project opgezet om clinics te geven tijdens de gymles.

 • Doelgroep: Groep 3/8
 • Het verzorgen van tafeltennis clinics door ervaren jeugdtrainers.
  Hier wordt vooral gekeken naar wat er leuk is voor elke leeftijd.
  Naast normale tafeltennistafels, wordt er zeer divers materiaal en tafeltennisvormen gebruikt, om tafeltennis voor elke doelgroep even leuk en uitdagend te maken. In het voorjaar 2016 worden weer een aantal clinics samen met de scholen gehouden.

Rope Skipping

Met enkel en alleen een touwtje krijg je uitdagingen op muziek aangereikt die tijden blijft hangen. Van gymlokaal naar schoolplein, van schoolplein naar sportvereniging, een touwtje is overal voor handen. Voor alle leeftijdsgroepen is touwtje Springen een uitdagende, conditionele en coördinatieve activiteit die uitnodigt om te blijven doen.

Doelgroep: groep 1/8

Aanbod: Het verzorgen van jump clinics

www.ropeskipping.nl
Eric Herber

Dansen

De swingendste les voor kinderen die van dansen houden.

Doelgroep: groep 1/8

Aanbod: Heel veel stoere en vrolijke dansen. Werken aan je conditie op de nieuwste hits.

Studio Dansu
www.studiodansu.nl
info@studiodansu.nl

Bootcamptraining

In het verleden speelden kinderen buiten op straat, tegenwoordig zitten ze veel vaker binnen achter de computer en voor de televisie. Deze tendens leidt ertoe dat kinderen steeds dikker en ongezonder worden en een slechte lichaamshouding krijgen.

Via de bootcamptrainingen wil ik kinderen weer plezier geven in het buiten bewegen en buiten sporten, waarbij we geen gebruikmaken van moeilijke toestellen, maar gewoon alleen of in tweetallen via eenvoudige oefeningen de lichaamshouding, motoriek en algemene gezondheid willen verbeteren. Op speelse wijze zullen de kinderen rennen, springen en kruipen, afgewisseld met eenvoudige (grond-)oefeningen. Voor deze bootcamptrainingen is een groep van max. 25 kinderen het meest geschikt.

KSV Marshal Huizen/Baarn
www.ksvmarshall.com
Mohammad Abdolmaleki, 06-85550349, mamaleki@outlook.com

Rust en Ontspanning op school

Een waardevol onderdeel van een gezonde leefstijl is om kinderen bewust te maken van wat ze er zelf aan kunnen doen om rust en ontspanning te ervaren gedurende een drukke schooldag.

Het zou fijn zijn voor (sensitieve en overprikkelde) kinderen om in het lesprogramma te leren omgaan met drukte op school, maar ook in thuissituaties.

Heleen Franssen en Natalie Teunissen (beide uit Huizen en zelf ook moeder van schoolgaande kinderen) hebben voor deze doelgroep een programma ontwikkeld op basis van:

 • Kinderyoga/pilates: betere houding, balans, flexibiliteit, in je kracht staan
 • Mindfulness: rust, ontspanning, beter concentratievermogen, acceptatie
 • Ademhaling: meer energie, blokkades opheffen, leren loslaten, innerlijke rust
 • Kindermassage: contact maken, voelen, ontspanning, beter slapen

Door dit programma zal er minder stress worden ervaren en kinderen zijn minder snel ziek door betere doorbloeding en verhoging van het afweersysteem. Verder blijkt uit onderzoek dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen, makkelijker samenwerken en beter hun grenzen aangeven. Op scholen waar bewustwording een onderdeel van het lesprogramma is, wordt er ook minder ruzie gemaakt. In Scandinavië is, door wekelijks een massagemoment in te lassen, het pesten gedaald van 15% naar 1% en zijn de leerresultaten met 30% toegenomen. Kortom, het bevordert de gezondheid en kinderen komen lekkerder in hun vel te zitten. Met veel enthousiasme kunnen wij dit aanbieden tijdens de gymlessen, maar ook kunnen we kinderen begeleiden in het leren ontspannen in de pauze.

Heleen Franssen (pilates & ademtherapeut), 06-48157173
Natalie Teunissen (yoga, adem- & massagetherapeut), 06-21294021

FitGaaf

Er is veel aandacht voor het stimuleren van gezond gedrag en leefstijl van kinderen. En terecht, juist in de jonge levensfases wordt de basis gelegd voor een leven lang gezond! Door van jongs af aan structuur in eten, drinken en lichaamsbeweging aan te brengen, leer je gezond gedrag aan. En is het dus ook veel makkelijker om dat gedrag vast te houden naarmate je ouder wordt.

In de dagelijkse praktijk is het als ouder echter best lastig gezond gedrag structureel op de belangrijkste plek van het kind, thuis, te stimuleren. Precies daar biedt de FitGaaf!-kalender ondersteuning.

FitGaaf is een nieuw, leuk en goed onderbouwd plan-maatje dat kinderen tussen 4 en 12 jaar én hun ouders op speelse wijze handvatten en structuur biedt bij het zetten van de moeilijke eerste stappen naar een nieuwe, gezonde leefstijl. Door eigenlijk heel simpel en ouderwets, het kind op een mooie kalender een stickertje te laten plakken voor elke gezonde actie die het die dag heeft voltooid: eten van 2 stuks fruit en 2 ons groente, drinken van voldoende water verdeeld over de dag en lichaamsbeweging.

FitGaaf
www.fitgaaf.nl, 06-22470742, tomsteffens@fitgaaf.nl

Gezonde omgeving thuis en op school

90% van ons gedrag doen we onbewust en is daardoor afhankelijk van onze omgeving. Voor de kinderen is thuis de belangrijkste omgeving. Wat willen en kunnen ouders doen om de voeding, beweging en ontspanning voor hun kind te verbeteren? In hoeverre staan zij open voor wat de kinderen op school leren of hebben zij last van wat de kinderen leren op school?
Gezonde omgeving thuis is een interactieve workshop voor ouders en leerkrachten over gezonde en ongezonde gewoontes bij kinderen en volwassenen. Daarbij vragen we ouders om aan het eind van de workshop wat zij belangrijk vinden om thuis en op school te doen aan een gezonde omgeving voor hun kinderen. Creëer betrokkenheid bij de ouders en kies deze workshop voordat je gaat beginnen.

Van Goed naar Beter
Simon Ott

Outvit

Organiseert allerlei evenementen met creatieve sport en bewegingsactiviteiten op verschillende locaties in samenwerking met andere partijen.

Doelgroep: groep 1/8

Aanbod: Denk aan het organiseren van sportdagen met werkvormen als de suikerklontjes race, de koningsspelen en beachsoccer

Outvit: Outdoor & Vitaal
www.outvit.nl
Rubin Vos, info@outvit.nl

Psychofysieke en sociaal-emotionele training

Individueel

 • Wil je beter in je vel zitten?
 • Wil je meer zelfvertrouwen?
 • Voel jij je verlegen en wil je weerbaarder worden?
 • Word je wel eens gepest of ben je gepest?
 • Of pest je zelf wel eens?

Groep

 • Verbetering van het groepsklimaat
 • Aanpak om pesten te voorkomen of te verminderen
 • Aanpak Meiden Venijn

Voor wie

 • Voorlichting aan ouders
 • Leerlingen met gedragsproblemen
 • Het sociaal onhandige of verlegen kind.
 • Probleem groepen of groepjes leerlingen die te maken hebben gehad met pesten, negatieve groepsprocessen of andere sociaal onveilige schoolsituaties.
 • Voor de leerkracht met een moeilijke groep.
 • Voor het team.

Hoe

 • Door de leerlingen d.m.v. bewegen te laten ervaren ‘hoe je sterk kan staan’, waarbij je let op jezelf en hoe je respectvol kan omgaan met de ander.
 • De lessen worden op maat gesneden en sluiten aan op een groepsaanpak ‘sociaal veilig groepsklimaat’ van samen1school.

Waar
Tijdens de gymlessen of in het speellokaal van de school.

Door
Schoolsportcoaches van RK Onderwijs Huizen & Stapje Vooruit: Mohammad Abdolmaleki, Yvonne Vlaanderen en Mark Vonno en Yvonne Vlaanderen training, yvonne@stapjevooruit.nl.

Gezondere levensstijl

Aanbod
De basisschoolleerlingen en de ouders kennis en vaardigheden aanbieden om te komen tot een fitter en energieker levensstijl. Het gaat vooral om bewustwording, omzetten en toepassen in de waan van alle dag. Dit moet in ieders situatie haalbaar zijn.

Uitvoering
Per locatie, bouw, groep of voor een groepje leerlingen kan de hulpvraag op maat gemaakt worden. Dit naar de behoeften van de aanvrager. In een bepaalde periode van 4 tot 12 weken is de focus hierop gericht. Uiteraard kan dit ook in een projectvorm.

Schoolsportcoaches van RK Onderwijs Huizen – Yvonne Vlaanderen en Mark Vonno.

Badminton

Iedereen doet het wel eens: badminton. Op de camping, op school of in de straat. Maar je kunt het ook spelen op trainingen en wedstrijden. Dan speel je de shuttle niet zo lang mogelijk heen en weer, maar probeer je jouw tegenstander te laten missen. Je leert hiervoor allerlei snelle en technische bewegingen. Leuk om te weten…Badminton is de enige sport met een shuttle én de snelste racketsport ter wereld. Je moet snel reageren, je racket goed vasthouden, kijken naar je tegenstander(s) en op de regels letten. Coördinatie, conditie, motoriek, snelheid; badmintonsport vraagt veel van een sporter.

Doelgroep: groep 4/8

Aanbod: Kinderen vanaf 7 jaar wordt spelenderwijs de basistechniek aangeleerd tijdens clinics op school. Ontdek of badminton ook iets voor jou is en doe een potje mee.

Badmintonvereniging Huizen ’96
www.bvhuizen96.nl
jeugd@bvhuizen96.nl

Schooltennis

Tennis is een fantastische sport en na voetbal de grootste (georganiseerde) sport in Nederland! Al ruim 25 jaar heeft de KNLTB een schooltennisproject waardoor veel kinderen in aanraking komen met de tennissport. Tennisvereniging Huizen biedt uw school de mogelijkheid om tennis op een leuke, toegankelijke, aangepaste manier op de school te organiseren. Tennisvereniging Huizen werkt uitsluitend met gelicenseerde trainers en met lesprogramma’s, ballen, rackets en baanafmetingen die aansluiten bij de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. Door schooltennis willen wij kinderen graag laat genieten van deze heerlijke sport.

Doelgroep: groep 3/8

Aanbod:
Kinderen doen mee aan twee schooltennislessen tijdens de gymles via school. Eén les vindt plaats op de school zelf en één op de tennisvereniging. Deze tennislessen worden gegeven door een tennislerares van Tennisvereniging Huizen samen met de (gym)docent. Na de twee lessen krijgt elk kind een tennisdiploma.
Merkt u dat kinderen tennis ontzettend leuk vinden, dan kunnen zij zich inschrijven voor de aanbieding Maak-Kennis-Met-Tennis bij Tennisvereniging Huizen. Ze kunnen een maand lang uitproberen of tennis inderdaad de sport is waar hij/zij zich verder in wil bekwamen. Voor € 15,- kan hij/zij een maand lang onbeperkt vrij tennissen inclusief een extra gratis les.

Tennisvereniging Huizen
www.tvhuizen.nl